Webshop » Finse Sauna » Info Finse Sauna

Sauna, wat is dat?

Het vreemde, maar goedklinkende woord sauna stamt af van de Finse taal. Het beschrijft een vorm van baden, die in Finland reeds eeuwenlang bekend is. Overal aan de oevers van de talloze meren en rivieren, aan de oevers van de baaien van de Oostzee staan de kleine badhuisjes waarover zoveel verteld wordt. Toen dit soort “bad” ook in Duitsland en andere landen bekend werd, werd de naam sauna ook overgenomen. Men zegt “men neemt een sauna” (of ook wel saunabad) of “men gaat naar de sauna”. Bij deze laatste uitdrukking denkt men aan een houten saunacabine die dit soort “bad” zo typeert.

Waarom naar de sauna gaan?

Waarom wint zo een eenvoudige maatregel als het saunabad zo sterk aan populariteit in een tijd, die gekenmerkt wordt door technische vooruitgang en stress, en waarin de levensstandaard wereldwijd stijgt? Het antwoord ligt in de ware behoeftes van de mensen van onze tijd; de sauna beantwoord een echte behoefte. Ze biedt echte en totale lichamelijke ontspanning van de mens, zijn humeur en weerstand, reiniging en interne ontgifting van het lichaam. Bij regelmatig gebruik merkt men een verbetering van lichamelijke functies, en dan voornamelijk betreffende het hart en de bloedsomloop. Een extra pluspunt is de gezamenlijke vrijetijdsbesteding met familie of vrienden. Traditioneel saunabad Elke saunabeurt begint met een douche. Fris gedoucht, afgedroogd en met een handdoek om op te zitten gaat u de sauna cabine in. Een saunabad duurt doorgaans 8 tot– 15 minuten. U moet echter steeds zelf ondervinden wat voor u het aangenaamst is. Voor de indeling van de banken geldt : hoe hoger, hoe warmer. Probeer zelf uit waar u zich het best voelt. Het is aangeraden enkele minuten rechtop te zitten op de onderste bank voor u de sauna verlaat. Na het saunabad volgt de afkoeling. Ideaal zou zijn meteen na de sauna naar buiten in de frisse lucht te gaan en dan een koude douche te nemen. Een sauna is een wisselbad: opwarmen in warme droge lucht in de saunacabine en dan weer afkoelen door buitenlucht en koud water. Het verfrissende verkoelende deel is door de herhaalde werking niet minder belangrijk als de ontspannende en kalmerende werking. Aansluitend volgt de rustfase. Hier moet u zichzelf de tijd gunnen om minstens 15 minuten te rusten. De opvolging van het opwarmen / zweten, de doelbewuste afkoeling en rustfase noemt men vaak een “saunabad”. Dit herhaalt u minstens éénmaal. Wie ermee vertrouwd is, neemt doorgaans 3 “saunabaden”, wat ongeveer anderhalf tot twee uur in beslag neemt. Bij gezondheidsproblemen dient u vooraf uw arts te raadplegen. Ook is het niet raadzaam meteen na een sportbeoefening in de sauna te gaan. Wacht even tot uw lichaam weer “gekalmeerd” is. Ook is het niet aangeraden meteen na het eten of met volledig lege maag de sauna te gebruiken. 

 

Kleurentherapie

Al onze sauna’s kunnen optioneel uitgerust worden of zijn er standaard mee uitgerust. De nieuwste generatie van LED verlichting bestaat uit een sterrenhemel van 148 lichtpunten van 1.5mm met bijhorend 6 light sticks van elk 10mm diameter. Verder hebben we ook LEDs verwerkt in speciale hitte- en vochtbestendige glazen behuizing om achter de rugleuningen of onderin de banken te monteren. Ook mogelijk is een houten raamwerk met 609 ingewerkte LEDS of verlichtingsarmatuur met 4TL buizen voor elke gewenste kleur. De LED kleurentherapiesystemen kunnen bestuurd worden door een handige afstandsbediening waarmee men tot 12 verschillende kleurschakeringen kan kiezen en de lichtsterkte kan regelen. Blauw heeft betrekking op chronische aandoeningen. Vermindering van de weerstand en virus ontwikkeling (aderlijk bloed is blauw). De functie is het verminderen van organische activiteiten zoals metabolische productie, chronische ziektes, constipatie, reuma, verkoudheden, verlammingsverschijnselen, huidaandoeningen, aderverkalking. Rood heeft betrekking op het bloed en de genitaliën. Het beïnvloedt het opbouwende bloed (aders zijn rood), spieren, pezen, wonden, infecties, koorts en het zuur. Geel heeft betrekking op het zenuwstelsel en de ademhaling. Het beïnvloedt de organische zenuwen, verlicht hoofdpijn, stemproblemen, longen, bronchitis en ademhaling. Groen heeft betrekking op de spijsvertering. Het beïnvloedt de spijsverteringszenuwen, maag, ingewanden, blaas, bloedarmoede, duizeligheid, abcessen en koorts.

2cc028b6-1179-4dda-8a53-151f5200adbb

24fa6e85-fb64-4d2f-9439-cac7d4d92dff

99b4d88b-b4ab-4459-bb05-975484336f4c

22b0b565-c76c-4759-9818-c813655b0e15

4e7136e6-7cef-4723-a080-8685a88bddfd

7bdc7c7a-7ee8-44ec-8ca0-34db5a7736c9